ORGANIC Deconstructed Nicoise Salad/Салат нисуаз с тунцом.

What is the perfect diet? What would you think would be the perfect diet in the world, cause if you do the google search you are going to find million different results and it’s so confusing… Some people say keto, some say paleo, some say low-fat, others are vegan and most of us just trying to find a good balance between all of these. I think I’m still in search of one. What really helped me lose most of my baby weight (not all of it yet, oh those stupid stubborn last few pounds..sigh) is intermittent fasting combined with keto kinda way of eating with occasional cheat days of cause, yes – cause I’m human and a new mom with hundreds questions about raising another human being…so yes, I definitely have my moments, lol. 

 The other question is getting healthy. Is cutting out most of carbs good for women’s health in terms of hormones? Cause for example dr.Berg swears it is the best you can do for yourself. Can we eat too much protein? Cause for example dr. Gundry and I’m very fond of his work and his book “plant paradox” says that we do in fact eat too much protein. Our cells can burn amino acids as fuel and convert them into sugar and fat. His whole idea – is that lectins are bad for you, so good-bye peanuts, tomatoes, quinoa, chia puddings and other stuff which was considered pretty healthy for the last decade. If you are not sure what lectins are and why they are bad for you, google it -there is a lot of information online on that topic.

So what is left? Or what is it considered to be a safe food these days? Sad, but we don’t know…There is not even a safe amount of kale nowadays as apparently raw kale naturally has oxalic acid in it to protect it from animals, insects, and fungi. Oxalic acid is a toxin made from a mixture of fungus and yeast, and can cause lots of problems, such as gout, kidney stones, and muscle pains. In short, oxalic acid is something you should minimize no matter where it comes from. So no more raw kale shake for me.

The only thing I’m completely sure about right now is that buying 100% ORGANIC veggies and fruits and wild seafood and grass fed beef are absolutely important for the health of my family and especially for my son. I strongly believe that if we all buy organic -one day it will kill the “dark side” of food industry or this is just an ‘idealistic- optimistic’ part of me speaking, lol.

So, if you are going to make this salad – please buy organic vegetables and wild caught tuna, it’s usually in a glass jar and a bit pricey, but it’s so worth it! 

tuna salad-1

Deconstructed Nicoise Salad

Yield: 4 servings

Ingredients

1 pound red-skinned potatoes, sliced 1/3 inch thick

8 -10 cherry tomatoes or small cocktail tomatoes, halved or quartered

2 5 1/2-ounce cans Italian or Spanish wild caught tuna packed in olive oil, drained

1/2 cup nicoise olives

1 pack (10 ounces ) thin green beans, trimmed

1/2 red onion

Dressing:

Kosher salt

1/4 cup white wine vinegar

1/2 shallot, minced (about 2 tablespoons)

2 tablespoons dijon mustard

1 tablespoon chopped fresh thyme

Freshly ground pepper

1 minced garlic

1/2 cup extra-virgin olive oil

Directions

1) Put the potatoes in a medium saucepan; cover with cold water and season with salt. Bring to a simmer over medium-high heat and cook until fork-tender, about 5 minutes. Drain and transfer to a medium bowl; let cool. Reserve the saucepan.

2) Meanwhile, bring a separate saucepan of salted water to a boil. Fill a bowl with salted ice water. Add the green beans to the boiling water; cook until crisp-tender and bright green, 2 to 4 minutes. Drain and immediately plunge into the ice water to cool; drain and pat dry.

3) Make the dressing: Whisk the vinegar, shallot, mustard, thyme, 1/2 teaspoon salt, and pepper to taste in a bowl. Whisk in the olive oil in a slow, steady stream until emulsified.

4) Dress the salad and enjoy it!

tuna salad-2

А какой диеты придерживаетесь вы? Что думаете по- поводу кето? Реально ли придерживаться её всегда?

Какая система -самая правильная и здоровая и существует ли такая? Или каждому- своя? 

Мне нравится кето, но я не могу без эпизодических чит-дней или по-русски -срывов на вкусняшки, хоть и в основном правильные. И все-таки питание с ограниченным содержанием углеводов в совокупности с интервальным голоданием – вот, что помогло мне вернуться (ну или почти вернуться) к моему дородовому весу, хотя на цифре я не зацикливаюсь, потому что в беременность, да и после я занималась больше силовыми, чем кардио тренировками, а мышцы всем известно тяжелее жира…

Ну, а если абстрагироваться от фигуры и вернуться к теме здоровья. Что можно и нужно тогда есть? Хорошо ли кето в долгосрочной перспективе для женского здоровья? Доктор Берг (если вы не знаете кто это такой, то вы ничего не знаете о кето, очень рекомендую его ролики на ютюбе) утверждает, что это панацея от большинства болезней (поправочка, если у вас нет предрасположенности к камням). А другой врач – известный в Америке кардиолог и хирург доктор Гандри говорит, что мы наоборот едим слишком много протеина и что боятся нужно лектинов – так что прощайте, арахисовое масло, киноа, овсянка и чиа пудинги и ещё многое из того, что мы считаем полезным. Его главный враг -лектины. Если вы не в курсе про лектины, то почитайте его книгу Парадокс растений, есть в свободном доступе онлайн. Интересная, познавательная, почти фантастика о том, что растения на генетическом уровне ведет с вами войну, способствует набору веса, ухудшению здоровья, раку и аутоиммунным заболеваниям. Ну и лактоза с глютеном тоже гадость. То есть книга фактически о том, что растениям тоже не хочется, чтобы их ели, поэтому они придумали особый защитный механизм – лектины, которые способны образовывать “дыры” в нашем кишечники (это примитивный тезис, в книги много примеров и список овощей, орехов и бобовых, которые содержат наибольшее количество лектинов )…

Обоих этих хелф гуру объединяет несколько вещей: 1) сахар -зло и особенное зло (многих сейчас удивлю) – фруктоза. 2) Интервальное голодание может потенциально спасти наше здоровье. 3) Наша микрофлора обновляется каждые 90 дней! (то надежда на спасение есть, если все 90 дней кормить только “хороших” бактерий. 4) Важно знать не только, что ты ешь, но и что ела твоя еда- очень важная мысль я считаю. То есть если корова ела сою и антибиотики, то ты тоже ешь стейк из сои и антибиотиков. 5) Пестициды, гербициды, роундапы – убивают нашу почву, а вместе с тем и нас, ну и конечно – нельзя жалеть деньги на ОРГАНИК, но органик тоже должен быть проверенным – ищите на упаковке 100% USDA organic, 100% grass fed and grass finished meats, wild caught seafood – это в штатах. И ещё много других важный и интересных мыслей, буду делиться по ходу изучения вопроса.

От себя добавлю, я пока не уверена, насчет лектинов и кето, но в одном уверена точно – нужно стараться употреблять только продукты выращенные без пестицидов и другой химии. Да, органик дорогой и grass fed мясо и дикая рыба тоже, но здоровье ещё дороже, особенно, когда на тебе лежит ответственность ещё и за здоровье маленького ребёнка.

 

 

салат нисуаз с тунцом

 

ИНГРЕДИЕНТЫ

  • 2 банки (по 250 г) тунца в собственном соку
  • 500 г зеленой фасоли
  • 400 г молодого картофеля
  • 10 помидор черри
  • горсть мелких маслин без косточек
  •  1/2 красного лука

      

 Заправка:

 1/2 чашка оливкого масла

 2 ст ложки дижонской горчицы

 1/2 лук шаллот (около 2 столовых ложек)- мелко нарезать 

 Винный или бальзамический (белый) уксус.

 1 ст.ложка свежего тимьяна (мелко нарезать)

 1 зубчик ченока 

 соль перец по вкусу

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:

  • Зеленую стручковую фасоль отварить в течение нескольких минут, откинуть на дуршлаг и промыть проточной ледяной водой, а лучше положить в миску с ледяной водой. Такой нехитрый прием позволит сохранить её зеленый цвет.
  • Нарезать помидоры черри пополам.
  • Для приготовления заправки смешать все ингредиенты.
  • В миску выложить маслины без косточек, консервированный тунец без жидкости, помидоры и фасоль, полить заправкой, посолить и поперчить.
  • Салат перемешать, разложить в тарелки, можно сверху украсить половинками крутого яйца и зеленью петрушки.

tuna salad-4

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s