Healthy Cranberry Apple Crumble. Веганский клюквенно-яблочный крамбл.

If you are looking for a make-ahead breakfast crumble for New Year morning, look no further. This Healthy Cranberry Apple Crumble will be a huge hit with the whole family and it can be assembled the day before. Just make the topping and base and keep them separetely in the refrigerator.

cranberry_crumble-7

It’s made with fresh apples, festive cranberries and oats. it’s topped with a crunchy nut streusel topping. FYI,  you can use any nuts or seeds you have to hand. So, really, why not give it a try?!

cranberrycrumble-1

I love baking crumbles because they are super easy to make and they can be easily healthified.

cranberry_crumble-9

The real heroes of crumbles are definitely the fruits, and these are already pretty healthy. If you skip the buttery-sugar loaded crumble-topping, and use a healthier oat and ground nuts mix instead, you got yourself a delicious-tasting wholesome dessert. Absolutely guilt-free and vegan friendly.

Happy Holidays, my friends!

Watch a video on this recipe here!

cranberry_crumble-5

Yield: 4-6 servings.

Ingredients:

Filling:

1 cup apple (about 1 apple, I used honeycrisp, sliced)

2 cups cranberry (cut into halves if big)

juice and zest of 1 orange

1 tbsp vanilla bean paste (or extract)

1 tsp cinnamon

1/4 tsp cardamom

2 tbsp agave nectar

Topping:

1 cup oat flour

1/3 cup hazelnut flour

1/2 cup oats

5 tbsp coconut butter (cold!)

1/2 cup agave nectar (4 tbsp)

1/2 tsp salt

1/2 tsp cinnamon

1/4 tsp cardamom

1 tsp vanilla extract

Method:

  1. Preheat the oven to 400 F/ 200C. Grease a 10-inch pan cake or a cast-iron skillet with coconut butter.
  2. In a medium bowl combine the filling ingredients, mix well. Pour into the prepared baking dish.
  3. In another bowl, whisk together the flours and salt; cut in the cold butter until the mixture form crumbles. Stir in the oats, agave nectar, cinnamon, cardamom and vanilla extract. Don’t mix too much, it should be clumpy but evenly distributed . Spread the topping over the filling evenly.
  4. Bake for 30-35 minutes, until the topping is crisp and golden. Remove from the oven and let rest for 5-10 minutes. Serve warm. If using nuts – add them 10 minutes before the end, so that they won’t get burnt.
  5. The crumble will keep, refrigerated, for 1-2 days. Enjoy!

cranberrycrumble-3

Мне кажется, проще этого типа десертов вообще нет ничего на свете: запеченные фрукты, а сверху корочка из крупных крошек (В переводе с английского “крамбл” crumble – это “крошка”).

Это один из моих самых любимых рецептов по двум причинам: во-первых, я очень люблю десерты с фруктами-ягодами- потому что в них много витаминов и потому что -это  “натуральные” подсластители любого блюда, а, во-вторых, его можно приготовить буквально за 10 минут.

Очень советую этот вариант с клюквой – крамбл получается сочным, ярким и очень вкусным!

cranberrycrumble-2

Клюквенно-яблочный Крамбл с кардамоном.

Порций: 4-6

Ингредиенты:

Начинка:

2 чашки клюквы (если крупная, то разрезать пополам)

1 яблоко среднего размера (использовать лучше сладкий сорт, нарезать небольшими кусочками)

Сок и цедра половины апельсина

1 ч.ложка молотой корицы

1 стол.ложка ванильной пасты

2 стол.ложки сиропа агавы (кленового или мёда)

1 ч.ложки молотого кардамона

Для крамбла (топинга):

1 чашка овсяной муки

1/3 чашки фундучной муки

1/2 чашки овсяных хлопьев

4 ст.ложек кокосового масла (холодного!)+ немного для формы

1/2 чашки (или 4 стол.ложки) нектара агавы

1/2 ч.ложки соли

1/2 ч. ложки молотой корицы

1/4 ч.ложки молотого кардамона

1 ч.ложка экстракта ванили (или ванильной пасты)

Метод:

Разогреть духовку до 400F/200С. Форму для выпекания смазать кокосовым маслом (у меня 10 инчей/25 см). В небольшой миске смешать все ингредиенты для начинки и положить её в форму. В другой миске смешать  муку с солью и специями. Добавить холодное масло и руками размять с мукой, должны получиться комочки. Затем влить в тесто сироп и ванилин и всыпать хлопья, осторожно перемешать, стараясь не разбивать комочки и в тоже время распределить всё равномерно. Переложить в форму, поверх начинки. Выпекать 30-35 минут, пока верх не станет золотистого цвета. Если используете орехи, то их лучше добавлять за 10 минут до окончания времени выпекания.

Подавать горячим!

Готовый крамбл можно хранить в холодильнике в закрытом виде 1-2 дня.

Видео-рецепт этого крамбла можно посмотреть здесь!

cranberrycrumble-4

 

3 thoughts on “Healthy Cranberry Apple Crumble. Веганский клюквенно-яблочный крамбл.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s